Winnaar publieksprijs beste gebouw van 2017

Het Deventer stadhuis won op 19 mei de publieksprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar, samen met de vakjuryprijs de belangrijkste architectuurprijs van Nederland. De vakjuryprijs ging naar de OV terminal Breda. Deventer won als enige genomineerde 2 prijzen. Ook in de categorie ‘Identiteit & Icoonwaarde’ was Deventer winnaar. De prijzen werden in Utrecht uitgereikt door juryvoorzitter Hans Wijers.

Een huis van de stedelijke gemeenschap

Het stadhuis kreeg veel waardering voor de goede inpassing in de oude Deventer binnenstad, waarbij het gebouw niet alleen aansluit op het stedelijk weefsel, maar tegelijkertijd onderscheidend is. Niet in de laatste plaats door de opvallende raamwerken van Loes ten Anscher.

Daglicht, klimaat en akoestiek

Niet alleen aan de buitenkant is de nieuwbouw uitstekend ingepast in het oude stadscentrum. Aan de binnenkant zorgde DGMR voor de juiste inpassing van de binnenmilieuthema’s daglicht, klimaat en akoestiek om tot comfortabele en veilige werkplekken in de nieuwbouw en in de verbouwde historische panden te komen.

Duurzaamheid

Ook was DGMR trekker van de duurzaamheid met onder andere een BREEAM Excellent-certificaat als resultaat. In kader daarvan was een belangrijk onderdeel van het project om vroegtijdig naar de gehele levenscyclus van de bouwwerken te kijken, met daarbij extra aandacht voor CO2-uitstoot en energiebesparing. Daarnaast was er extra aandacht voor de materialen en de herkomst daarvan.

Stadhuiskwartier Deventer

Ontwerp

driehoek

Naar ontwerp

Bekijk hier hoe het is ontstaan, wat de uitdaging was en wat er mee is opgelost.

Wie heeft het gemaakt?

Stadhuiskwartier Deventer.   Het Stadhuiskwartier bestaat uit een synthese tussen oud- en nieuwbouw in het centrum van de historische binnenstad. In de nieuwbouw aan het Grote Kerkhof zit een doorgang die de monumentale stadshal met glazen dak ontsluit. Via een hofje is het gerestaureerde stadhuis en twee hoge, nieuwe galerijen, te zien. Typerend zijn de metalen vingerafdrukken van 2.264 Deventenaren die in de gevel van het Stadhuiskwartier verwerkt zijn. DGMR is als adviseur bouwfysica, brandveiligheid, duurzaamheid en als BREEAM-expert voor dit project aangesteld.


Hoe ziet het eruit?

Daglicht, klimaat en akoestiek. Niet alleen aan de buitenkant is de nieuwbouw uitstekend ingepast in het oude stadscentrum. Aan de binnenkant zorgde DGMR voor de juiste inpassing van de binnenmilieuthema’s daglicht, klimaat en akoestiek om tot comfortabele en veilige werkplekken in de nieuwbouw en in de verbouwde historische panden te komen. Ook was DGMR trekker van de duurzaamheid met onder andere een BREEAM Excellent-certificaat als resultaat. In kader daarvan was een belangrijk onderdeel van het project om vroegtijdig naar de gehele levenscyclus van de bouwwerken te kijken, met daarbij extra aandacht voor CO2-uitstoot en energiebesparing. Daarnaast was er extra aandacht voor de materialen en de herkomst daarvan.


Ontwerp

Verwissel naar ontwerp

Stadhuiskwartier Deventer

Functie

driehoek

Naar functie

Door op de knop te drukken kunt u wisselen van functie naar ontwerp.
kruisje

Wat was het probleem?

Belangrijkste conclusie uit de rapportage is dat de doelstellingen van het project zijn gehaald. Er staat een spraakmakend, publieksvriendelijk stadhuis, een kwalitatief hoogwaardige huisvesting voor de hele gemeentelijke organisatie die voldoet aan de gestelde uitgangspunten.
Was is het vernuft?

BREEAM Excellent. Ook bijzonder is de prestatie op het gebied van de duurzaamheid waar DGMR de trekker van was. Het stadhuis krijgt de BREEAM-score ‘Excellent‘. Het gebouw werd getoetst op de thema’s energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. 4 van de 5 scores zijn hoger dan de ‘ambitie’ was.

Functie

Verwissel naar functie