Museum MORE

Ontwerp

driehoek

Naar ontwerp

Bekijk hier hoe het is ontstaan, wat de uitdaging was en wat er mee is opgelost.

Wie heeft het gemaakt?

Het oorspronkelijke deel van het gemeentehuis te Gorssel is gehandhaafd, de achterliggende bouwdelen zijn gesloopt en vervangen door een 2-laags nieuwbouw waar het Museum MORE in gevestigd is. Het voormalige gemeentehuis uit 1914 bevat nu een brasserie en evenementenzaal en is uitgebreid met zeven museumzalen, kantoren en een restauratieatelier. Hans Melchers gaf opdracht dit nieuwe museum voor Nederlands Modern Realisme voor zijn schilderijencollectie te ontwerpen. Naast het tentoonstellen van delen uit de vaste collectie biedt het museum ook ruimte aan wisselende exposities.



Ontwerp

Verwissel naar ontwerp

Museum MORE

Functie

driehoek

Naar functie

Door op de knop te drukken kunt u wisselen van functie naar ontwerp.
kruisje

Wat was het probleem?

De diverse ruimten hebben verschillende klimaateisen. Het klimatiseren van de nieuwbouw wordt gedaan door een WKO-installatie met warmtepomp. Het uitgangspunt voor de renovatie/restauratie van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties was dat deze volledig zijn gesloopt (kaalslag). De nieuwe installatie is ingepast in het bestaand historisch deel, op een zodanige manier dat de uitstraling en uitvoering van de installatie overeenkomt met de historische uitstraling, maar uiteraard wel voldoet aan de gestelde eisen. Voor het historisch deel is een separate installatie aangebracht.  De installaties van de nieuwbouw en de bestaande bouw zijn door een centraal gebouwbeheersysteem gekoppeld en gemanaged.



Wat was de uitdaging?

Voor de museumzalen, entreegebied , passages en brasserie zijn in overleg met de architect voorzieningen getroffen die zorgen voor een rustig akoestisch klimaat in het gebouw. De grote glazen oppervlakken zijn zonwerend uitgevoerd, het glazen dak boven de passage is daarvoor voorzien van een print. Een aantal zalen staan in open verbinding met elkaar. Voor deze zalen is in overeenstemming met de brandweer een gelijkwaardige oplossing bedacht waarmee deze openheid is behouden. Daarop afgestemd zijn de vluchtmogelijkheden bij een maximale bezetting met bezoekers in het gehele gebouw.


Functie

Verwissel naar functie