Hoge Raad

Ontwerp

driehoek

Naar ontwerp

Bekijk hier hoe het is ontstaan, wat de uitdaging was en wat er mee is opgelost.

Wie heeft het gemaakt?

Arup werkte nauw samen met Kaan Architecten, waarbij het installatie- en constructief ontwerp, die de transparante en open uitstraling mogelijk maakten, van doorslaggevend belang waren bij het winnen van de opdracht.


Hoe ziet het eruit?

De openheid wordt benadrukt door de constructie, die een open gevel met uitzicht naar buiten en inkijk naar binnen mogelijk maakt. De vides bieden in het integrale ontwerp naast een ruimtelijke beleving ook een functie in het installatieontwerp. Zij maken een afzuigventilatie onnodig, waarmee er bespaard wordt op technische ruimte.


Ontwerp

Verwissel naar ontwerp

Hoge Raad

Functie

driehoek

Naar functie

Door op de knop te drukken kunt u wisselen van functie naar ontwerp.
kruisje

Wat was het probleem?

Op de begane grond, was de constructie zo ver mogelijk naar achteren geplaatst ten opzichte van de gevel, terwijl op de bovengelegen verdiepingen de constructie doelbewust in de gevel verwerkt is. Hierdoor ontstaat een optimale functionaliteit van de ruimte, aangezien de noodzaak voor het plaatsen van kolommen zoveel mogelijk werd beperkt.



Wat was de uitdaging?

Het contract is het resultaat van een Publiek Private Samenwerking (PPS) tender en omvat ontwerp, bouw, financiering en onderhoud (‘DBFMO’) voor een periode van 30 jaar. Het gebouw biedt 15.000m2 kantoorruimte, rechtzalen en ondergrondse parkeergelegenheid.

Het gebouw is in 2016 in gebruik genomen.


Was is het vernuft?

Het nieuwe gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden, aan het Haagse Korte Voorhout maakt de paradox van de organisatie duidelijk zichtbaar: midden in de samenleving en tegelijk met het geheim van de raadkamer. Het gebouw bestaat uit een glazen volume op een solide sokkel: publiek, uitnodigend en transparant, maar ook neutraal, besloten, onafhankelijk en met de nodige afstand.

Functie

Verwissel naar functie