De Rotterdam

Ontwerp

driehoek

Naar ontwerp

Bekijk hier hoe het is ontstaan, wat de uitdaging was en wat er mee is opgelost.

Wie heeft het gemaakt?

Door Valstar Simonis zijn alle installaties voor de woningen, parkeergarage en commerciële functies ontworpen. Daarnaast waren de centrale voorzieningen voor het gehele gebouw (warmte- koude- en elektrische voorzieningen, sprinklerinstallatie) onderdeel van onze werkzaamheden.


Hoe ziet het eruit?

Op de Wilheminapier in Rotterdam is het multifunctionele complex “De Rotterdam” ontwikkeld. Het gebouw bestaat uit drie torens van circa 140 meter hoog en een plint. De plint omvat een parkeergarage voor meer dan 650 auto’s en commerciële functies, zoals winkels en horeca. In de torens bevinden zich woningen, kantoren en een hotel van allerlei verschillende huurders en eigenaren.


Ontwerp

Verwissel naar ontwerp

De Rotterdam

Functie

driehoek

Naar functie

Door op de knop te drukken kunt u wisselen van functie naar ontwerp.
kruisje

Wat was het probleem?

Outsourcing energievoorziening. Aangezien het pand in de toekomst verschillende eigenaren en huurders huisvest en er maar één centrale warmte- en koudevoorziening aanwezig is voor al deze verschillende eigenaren en huurders, is de realisatie en het onderhoud en beheer van de energiecentrale uitbesteed (outsourcing) aan een externe marktpartij. Dit is Eneco.Wat was de uitdaging?

Hoge temperatuur warmte wordt opgewekt door middel van warmte kracht koppeling (WKK). In plaats van conventionele stookolie, gas, of diesel wordt hierin bio-olie of biodiesel verbrand. Door de inzet van de bio-brandstof functioneert de installatie CO2-neutraal. De opgewekte warmte wordt aan de woningen en het hotel verkocht ten behoeve van de warmtapwaterbereiding. De geproduceerde elektriciteit wordt gebruikt voor de bedrijfsvoering van de centrale installaties.

De luchtbehandelingskasten met hoog rendement (85%) warmteterugwinning zijn opgesteld op één van de bovengrondse parkeerverdiepingen voor de woningen in de low rise en op het hoogste dak voor de woningen in high rise. In de woningen is voorzien in twee (toevoer en afvoer) variabel volumeregelaars met 30 – 100% regeling in de keuken. Deze regeling kan optioneel worden vervangen door een vochtsensor in de badkamer en/of een CO2-sensor in de woon- en/of slaapkamers. Voor de verwarming en koeling zijn de woningen voorzien van vloerverwarming/-koeling (met individuele regeling per verblijfsruimte).


Was is het vernuft?

gebruik van energie uit de rivier

Functie

Verwissel naar functie